23 Haziran 2015 Salı


Bu kemikler 

8 milyon yıllık


Çankırı’daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"ndeki kazı çalışmalarında, gün yüzüne çıkarılan 8 milyon yıllık kemikler, kazı evinde temizlenip arşivleniyor. Çalışmalarda öğrenciler de yer alıyor.

17 Haziran 2015 Çarşamba

Maya ve Kaunos uygarlıklarının
ortak noktası: “TUZ”




Vücudumuz onsuz olmuyor, fazlasına da gelemiyor. Tuzdan söz ediyorum. Tuz dünya tarihinde de vücudumuzdaki dengesi kadar kritik bir öneme sahip olmuş uzun süre. Savaşlara bile neden olmuş. Antik dönemde tuz ihracatıyla zenginliğine zenginlik katan uygarlıklar arasın en bilineni Mayalar. Hani şu M.S. 200’lü yılların sonlarında tarih sahnesine “Ben de varım” diye çıkan ve 900’lü yılların sonlarında gücünü kaybeden Orta Amerika uygarlığı. Tabii ki bilinen ilk tuzla M.Ö. 250 yılında Çin’de. Ancak Çin’de M.Ö. 800’lü yıllara tarihlendirilen kaynaklarda tuza rastlamak mümkün.
Türkiye’nin üzerinde bulunduğu topraklar da başta Tuz Gölü olmak üzere tuz üretiminin önemli alanlarından. Muğla Ortaca’daki Kaunos Antik Kenti’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılan tuz tavaları, bu topraklarda 2.000 yıl önce tuz üretildiğini gösteriyor. Arkeoloji dünyasında heyecan uyandıran hadise, 3.000 yıllık antik kent Kaunos’ta 48 tuz tavasının (tuz üretilen bölüm) bulunmasıyla başladı.