23 Haziran 2015 Salı


Bu kemikler 

8 milyon yıllık


Çankırı’daki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"ndeki kazı çalışmalarında, gün yüzüne çıkarılan 8 milyon yıllık kemikler, kazı evinde temizlenip arşivleniyor. Çalışmalarda öğrenciler de yer alıyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında 1997’den beri devam eden çalışmalarda 8 milyon yıllık fosillere ulaşıldı. Kazı alanından bugüne kadar çıkarılan fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan, kuyruksuz maymun, antilop ve sırtlan başta olmak üzere 20’nin üzerinde türe ait 3.000 fosil, kazı evinde inceleniyor.






ORTOPEDİ KLİNİĞİ GİBİ


Erol, "Kazı evimize ‘kemik ameliyathanesi’ diyebiliriz. Buranın ameliyathane ve tedavi merkezi özelliği de var. Ortopedi kliniĞi gibi. Ölmüş hayvanların kemiklerini onarıp tanımlayarak bilim dünyasına tanıtmaya çalışıyoruz. Burada kemiklerimizi işlemden geçirdikten sonra temizleyip depomuza yerleştiriyoruz" dedi.
17 yıldır süren kazılara öğrenciler de katılıyor. Bu yıl çeşitli üniversitelerden 20 öğrenci kazı alanındaydı. Kazıya katılan öğrenciler ve araştırma görevlileri tarafından fosiller üzerinde çalışma başlatıldığını belirten Erol, şunları söyledi:
"Çıkan kemikler, kazı evinde toplanıyor ve önce temizleniyor. Birleştirmenin ardından hangi hayvana ait olduğu belirlenip, envanteri çıkarılıyor. Çorak yerler kazı alanı, Türkiye’nin önemli fosil yataklarından biri. Burası dünyahıh tanıdığı bir merkez. Bulunan fosiller çok önemli. Burası Çankırı’nın yanı sıra Türkiye ve dünyanın geçmişine ışık tutan bir yer."


SU SAMURU DA BULUNDU

Erol, kazılar sayesinde bölgenin yaşam biçimi hakkında da bilgi sahibi olduklarını belirterek, geçen yıl (2014) farklı tür olarak su samuru fosiline ulaştıklarını da söyledi.


LÜZUMİ BİLGİLER

* Çorak Yerler kazı alanı, 1068-70 yılları arasında bölgede linyit arayan araştırma ekibi tarafından bulundu.
* Kazıevinin bir araştırma merkezine dönüştürülmesin planlanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder