7 Temmuz 2015 Salı

430.000 yıllık kafatasında 

ilk cinayetin izleri

Sima de los Huesos kazı alanı

İspanya’nın kuzeyinde yer alan Sima de los Huesos Arkeolojik Alanı'nda sürdürülen kazılar, dünyanın en eski cinayetini ortaya çıkardı. 
Bir mağaranın içinde 28 kişiye ait kalıntılar bulundu. Yapılan araştırmalarda, kalıntıların 430 bin yıllık olduğu anlaşıldı.



AYNI CİSİMLE BİRDEN FAZLA VURUŞ


Paleontologlar, kalıntılar arasındaki 52 parçayı bir araya getirerek, bir kişinin kafatasını ortaya çıkardılar. Kafatası üzerinde, birbirine çok benzer iki çatlağın aynı cisimle birden fazla vuruş sonucu meydana geldiği belirlendi. İspanya'nın başkenti  Madrid’deki Health Carlos III Enstitüsü araştırma ekibinin başkanı Nohemi Sala, “Kafatasında neredeyse aynı yerde meydana gelen
 benzer iki çatlak kazara olamaz” dedi. Böylece dünyanın bilinen ilk cinayetinin maktul ya da maktulenin kafasına vurarak işlendiği  de ortaya çıktı. 
Sala, kafatasındaki çatlakların çevresinde iyileşme izine rastlanmadığını, bunun da kurbanın darbeyi aldıktan hemen sonra öldüğünün göstergesi olduğunu anlattı.



DİKEY MEZARLIK



PLOS One  dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, arkeolojik alanda 28 kişiye ait kalıntılar, mağaradaki derin bir kuyunun içinde dikey şekilde bulundu. Uzmanlar, bunun  430 bin yıl öncekine ait bir tür mezarlık olabileceğini düşünüyorlar. Bu da o dönem insanlarının ölülerini bir araya getirerek, sosyal bir davranış gösterdiklerini anlatıyor.


LÜZUMİ BİLGİLER 

* Batı Avrupa'nın bilinen en eski taş aletleri Atapuerca Dağları'ndaki Sima de los Huesos kazı alanında bulundu. Alan UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder