25 Ağustos 2016 Perşembe

Türkiye'deki 'Philadelphia'lar




Philadelphia deyince akla gelen ilk şey ABD. Ülkenin ilk başkenti, şarkılara filmlere konu olmuş şehir. Peki Türkiye'de iki Philadelphia olduğunu biliyor musunuz? Biri Manisa Alaşehir'de antik dönemde Attolos'un kurulan kent. Diğeri ise Kommagene kıralı IV. Antiochos ve eşi Iotape Philadelphos'un adına bugün Karaman Ermenek'in sınırlarında kurduğu antik kent. Manisa'daki Philadelphia depremleriyle biliniyor. M.S. 3. yüzyılda altın yıllarını yaşayan Karaman'daki Philadelphia, döneminin sağlık merkezi.

20 Haziran 2016 Pazartesi

Antik dönemin dev yapıları

11 bin kişilik stadyum

2 bin 500 kişilik odeion

 11 bin izleyici kapasiteli Kibyra stadyumu 


Odeion’undaki Medusa mozağiyle dünyanın dikkatini çeken Burdur’daki antik kent Kibyra, iyi korunmuş yapılarıyla arkeoloji dünyasını heyecanlandırıyor. Devasa boyutlardaki stadyum ve odeion’u ile su yolları, Kibyra’yı belki de Efes kadar ünlü bir antik kent haline getirecek. 

4 Haziran 2016 Cumartesi



Bu küpler piramitleri hatırlatıyor



Bu küpler, Kayseri Kültepe Arkeolojik Alanı’nda bulundu. Birçok açıdan Mısır’daki piramitleri hatırlatıyor. Onlar gibi bunlar da devasa boyutta. Onlar gibi bunların nasıl yapıldığı da tartışıldı. Onlar gibi bunlar da bugüne sapasağlam geldi. 4 bin yıllık küpler ve Kaltepe-Kaniş/Karum’a dair kısa ve öz bilgiler:

31 Mayıs 2016 Salı

 Romalılar da hamburger yerdi


Fotoğraf:nataschaspalace.co




Antik Roma mutfağı arkeologlar ve  gastronomi meraklıların ilgi alanlarından. Aslında Romalılar'ın ne yiyip içtikleriyle ilgili bilgi hiç de az değil. Biliyor muydunuz, onların da bir hamburger köftesi var.